Младежи от ОМС се срещнаха с председателя на Общинския съвет

Новини Пернишки свят

Правомощията и функциите на Общинския съвет бяха обсъдени на среща с председателя на Общински съвет Перник, Иво Савов. Тя е част от информационната кампания „Познавате ли институциите?“ на Младежки информационно-консултантски център Перник, финансиран по Национална програма за младежта (2016-2020), от Министерството на младежта и спорта, а срещата се осъществи със съдействието и участието на Общински младежки съвет Перник. Сред въпросите, които младежите зададоха на председателя на Общинския съвет, бяха от как се избира председателя, как се взимат решенията по време на заседанията, през какви теми най-често се обсъждат, как гражданите се свързват с общинския съвет и активни ли са те. Интересът беше насочен и към това какви професии имат отделните общински съветници и подготвени ли са те за работата, която имат в местната власт.

Младежите споделиха с Иво Савов, че търсейки информация за съвета са били затруднени, поради „неприятелския“ вид на сайта на Общински съвет Перник. Според тях той трябва да бъде по-интерактивен и да позволява по-лесен достъп до информацията, която е в дневния ред на съветниците. Самата информация трябва да бъде така представяна, че да позволява на обикновените граждани да разбират какво работят общинските съветници. Особен интерес предизвика ресорната комисия по младежките въпроси.

Савов пое ангажимент информацията за обсъждани младежки въпроси да достига до младежкия съвет. Той предложи и подкрепата си към разширяване представителството и дейността на Общински младежки съвет, като в началото на новата учебна година да бъде реализирана съвместна кампания, която да популяризира сред училищата местния младежки парламент.

Припомняме, че преди дни излязоха междинните резултати от проучването, част от кампанията „Познаваме ли институциите“, в които работата на общинския съвет е най-малко позната сред младите хора на възраст между 15 и 29г. Кампанията ще продължи до есента, а целта е да бъде развит структурния диалог между институциите и младите хора.

 

Comments

comments

Последни публикации